Dr. Pınar Berik Keskin
KIZIMA HPV AŞISI YAPTIRMALI MIYIM?
3663

 

Rahim ağzı kanserinin nedeni Human Papilloma Virus (HPV) denilen bir virüstür. Virüsün değişik türleri bulunmakla beraber en sık görülen türleri Tip 16 ve Tip 18’dir.

 

HPV Nasıl Bulaşır?

 

HPV cinsel ilişki ile oldukça kolay bulaşmakta ve genellikle belirti göstermemektedir. Pek çok kişi, en sık gençlik döneminde olmak üzere yaşamlarının bir döneminde HPV enfeksiyonu ile karşılaşmaktadır.

 

HPV enfeksiyonunun belirtileri çoğu kez kendiliğinden kaybolmaktadır. Kansere neden olan HPV’li bir enfeksiyonun uzun süre devam etmesi halinde rahim ağzı kanserinin (hücre değişiklikleri) ön safhaları başlayabilir. Bu tür ön safhalar daha sonra kansere dönüşebilir.

 

Rahim ağzı kanseri çok ciddi bir hastalıktır. Kanserin gelişimi ise genellikle 10-30 yıl sürmektedir. Bazıları bu hastalığa genç yaşlarda yakalanmakta ve bunların yarısından daha azında 45 yaşın altında tanı konulabilmektedir.

 

HPV Aşısının Koruyucu Etkisi Var Mıdır?

 

HPV aşısının koruyucu etkisi vardır ve aşının insana virüs bulaşmadan yapılması gerekir. Bu nedenle genç kızların cinsel hayatlarının başlangıç yaşlarından önceki bir dönemde yapılması önerilmektedir.

 

HPV aşısı,  HPV 16 ve 18’e karşı ve bu iki HPV türünün yol açtığı rahim ağzı kanseri ön aşamalarının oluşmasına karşı korur. Ek olarak HPV 6 ve 11’in neden olduğu cinsel organ siğillerine karşı da koruma sağlamaktadır.

 

Aşı Uygulama Programı Nedir?

 

Aşı, 9  - 26 yaş arasındaki kızlara ve kadınlara önerilmektedir. Kolun üst kısmına ince bir iğne ile yapılır. Tam olarak aşılanmak için 6-12 ay içerisinde 3 doz almalısınız. Genellikle ikinci doz birinciden 2 ay sonra ve sonuncu doz da birinciden 6 ay sonra verilir.

 

Yan Etkiler ve Güvenlik

 

HPV aşısı büyük uluslararası araştırmalarda denenmiş ve onaylanmıştır. HPV aşısının en çok görülen yan etkileri aşının yapıldığı kolda oluşan şişkinlik ve hassaslıktır. Bunlar birkaç gün sonra kaybolur. Kısa sureli ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve mide ağrıları da bildirilmiştir. Çok nadiren görülen bazı allerjik tepkiler dışında, HPV aşısının ciddi bir hastalığa neden olduğu saptanmamıştır.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin