Emzirmek anne ile bebek arasında çok güçlü, güven dolu, bebeği duygusal anlamda besleyen önemli bir ilişkidir. Son derece besleyici ve pratik bir gıda olduğunu da söylemeye gerek yok. Her istediğinde çocuğu emzirmek, meme için uzun süreli ağlatmamak (hatta hiçbir şey için uzun süreli ağlatmamak), onu emzirirken sakin ve yumuşak tonda konuşmak, şarkı söylemek, var olan teması arttırarak başını, kolunu, ayaklarını vs. yumuşakça okşamak, göz teması kurmak; bebek ile anne arasında zaten var olan bağı daha da kuvvetlendiren davranışlardır. Çocukların, hayatlarının ilk 3 yılında güven kurmakla ilgili deneyimlerinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Başka bir deyişle; çocuklar ilk 3 yıl dünyanın güvenli bir yer olduğunu, ihtiyaçlarının karşılandığını, onu seven, koruyan, önemseyen insanlarla çevrili olduğuna inanmaya çalışıyor. Bu noktadan baktığımızda çocuğun hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarına duyarlı olmak, bu ihtiyaçları zamanında ve uygun şekilde karşılamak, çocuğun hem kendine (ben değerliyim, önemliyim) hem de dış dünyaya ilişkin olumlu algı geliştirmesini (dünya güvenli bir yer) sağlayacaktır.
Ne Zaman Memeden Ayırmak Gerekir?
İşin beslenme, vitamin, mineral, bağışıklıkla ilgili kısmını hekimlere bırakarak psikolojik boyutuna bakmak isterim. Bu durumla ilgili çok çeşitli görüşler mevcuttur.
Dünya Sağlık Örgütü ; 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmelerini öneriyor. Bu süreçte ilk 6 ay hiçbir ek gıda verilmeden anne sütüyle beslenmesi, 6. aydan sonra da uygun ek gıdalara geçilerek 2 yaşına kadar emzirilmesinden bahsediliyor.
Amerikan Pediatri Akademisi ; “1 yaşına kadar anne sütü verilmeli, 1 yaş sonrasında anne ve bebeğe bakarak devam edip etmemeye karar verilmeli” diyor.
Amerikan Jinekoloji Akademisi ise; “Sürdürülebildiği kadar sürdürülmeli” diyor.
Farklı görüşlere bakarak, kendi durumumuzu ve ilişkimizi gözden geçirerek uygun zaman ve davranış seçilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır ki; çocuğun anneden ayrışması durumu. İnsan yavrusunun hayatındaki ilk 1- 1,5 yıl ağız ve çevresi çok önemlidir ve tüm dikkati bu bölgededir. Eline geçen her şeyi ağzına sokar, ısırır, kemirir, yalar, emer. Bu şekilde dünya ile tanışmaya başlar. Çocuğun bedensel gelişimine bağlı olarak emekleyerek ya da yürüyerek hareket etmeye başlayan çocukta bağımsızlık, özerklik, ayrışma eğilimleri dikkat çekici olur (1-3 yaş arasında). Bu noktadan baktığımızda çocuğun bağımsızlaşmaya başladığı, dikkatinin artık ağız bölgesinden yavaş yavaş uzaklaştığı bu dönemde meme ile olan ilişkisini de gözden geçirmekte fayda olabilir. Bağımsızlaşmaya çalıştığı bu süre içerisinde, onu anne ile bir bütün gibi hissettirecek meme ile yoğun ilişkisinin devam etmesi bir zıtlık oluşturabilir. Bu durumda da memeden ayrılmakla ilgili harekete geçmek faydalı olacaktır.