editor .
Mucizeye Tanıklık Etmek
3430

 

Gülümsediğinde gözlerinin içi gülen bir konuğumuzla birlikteyiz; Merve Sertoğlu. Kendisi çocuk dünyasına bambaşka noktalardan değen bir eğitimci ve fotoğrafçı. Bu röportajımızda doğum fotoğrafçılığı ile ilgili merak edilenleri sizin için sorduk.

Aileden Okula: Merhaba Merve hanım. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merve Sertoğlu: Merhaba, ben 1985’te İstanbul’da doğdum. Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden 2008’de mezun oldum. Mezun olmadan önce de hep çocuklarla çalıştım. Anneli çocuklu oyun gruplarında eğitmenlik yaptım. 10 aylık bebeklerle de çalıştım, 6 yaşındaki çocuklarla da. Mezun olduktan sonra Etiler’de Bilgi Kozası Anaokulu’nda çalışmaya başladım. Ardından Açı Okulları ve Merak Eden Çocuk’ta çalıştıktan sonra, bu sene Bilgi Kozası’na yönetici olarak geri döndüm. Bunun dışında bir de fotoğrafçılık var hayatımda.

A.O.: Profesyonel fotoğrafçılık yapmaya nasıl karar verdiniz?
M.S.: Aslında “hadi fotoğrafçı olayım” gibi olmadı. Zaten fotoğraf çekmeyi çok seviyordum ve çekiyordum. Ancak yaklaşık 5 sene önce yarı amatör bir makine aldım. Kendimce bir şeyler yapmaya başladım. Sonra bu kendimceden çıktı, sosyal paylaşımlar sayesinde güzel geribildirimler almaya başladım. Bunun bir işe dönüşmesi de yakın bir arkadaşımın doğumuna girmemle oldu. Kendisi bir fotoğrafçı ile anlaşmıştı ama bir önceki gece beni arayıp sen de kameranla gelir misin, yanımda ol dedi. Anlaştığı fotoğrafçı gelmedi ve doğuma ben girmek durumunda kaldım. Çekimi yaptım ama Kuzey bebeğin hiç renkli fotoğrafı yok :)  Korkudan, neyle karşılaşacağımı bilmediğimden direk makineyi siyah beyaza aldım. İlk öyle başladı. Tanıdıklar, tanıdıkların tanıdıkları derken iş büyüdü.

A.O.: Ne tür fotoğraflar çekiyorsunuz?
M.S.: Pek çok farklı konseptte çekimler yapıyorum. Doğum, düğün, doğum günü çekimlerinin yanında mekan, portre, yemek fotoğrafları da çekiyorum. Örneğin, Sortie’nin 2 sene önceki mekan fotoğraflarını çektim.

A.O.: Sizce aileler neden doğum fotoğrafçısı tutmalı?
M.S.: Hayatta hiçbir şey geri gelmiyor. Hiçbir kareyi ikinci kez yakalayamıyorsunuz. Hele ki doğum bir mucize ve o andaki duyguyu aradan yıllar da geçse hatırlamak istiyorsunuz. Benim annelerden aldığım geribildirim bu. 

A.O.: Doğum fotoğrafçılığı yapmanın zorlukları nelerdir?
M.S.: Normal doğumda zamanlama sorunu oluyor, gece 2’de de gittiğim oluyor mesela hastaneye. Sizin kendi ruh haliniz de çok önemli. Mesela bana diyorlar ki “yeri geldiğinde elimizi de tutuyorsun çok iyi geliyor”. O anda annenin anlaşılmaya ihtiyacı var. Anneye kendisini iyi hissettirdiğinizde işler biraz daha kolaylaşıyor aslında. Sezaryen doğumlarda da belli durmanız gereken yer var, onun dışında size alan verilmiyor. Aslında ben çok bir zorluk yaşamıyorum, mucizeye tanıklığın keyfini çıkartıyorum.

A.O.: Sadece sezaryen doğumlarda mı çekim yapılabilir?
M.S.: Hayır, hatta sezaryen doğumlarda çekim daha zordur, ameliyat sonuçta.

A.O.: Çekimlerin bebek açısından bir zararı var mıdır?
M.S.: Hayır yok, sadece flaşlı çekim yapamıyorsunuz.

A.O.: Çekimler ne kadar zaman alıyor?
M.S.: Aslında biz, hamilelikten bebeğin ilk 10-12 gününe kadarki sürece “doğum fotoğrafçılığı” diyoruz. Çekimleri sadece hastane ile kısıtlamayıp bu şekilde sürece yaydığınızda çok daha keyifli oluyor. Örneğin hamilelikte bebeğin odasında hazırlık aşamalarından başlayıp, hastane odasının süslenmesi, doğum esnası ve ardından aile çekimleri gibi. Bir de “yeni doğan” fotoğrafları var ki onlar da bebeğin ilk iki haftasında uyurken, anne karnındaki pozisyonda dururken çektiğimiz fotoğraflar.

A.O.: Şehir dışına da çekim yapmaya gidiyor musunuz?
M.S.: Elbette gidiyorum, hatta bu sene Almanya’dan teklif aldım.

A.O: Aileler bu iş için ne kadar bütçe ayırmalılar?
M.S.: Piyasada çok çeşitli rakamlar telaffuz ediliyor. Doğum öncesinden başlayan ve yeni doğan çekimini de içine alan fotoğraflamanın ücreti yaklaşık 1.500-2.000 tl,  bunun dışındaki baskılı çalışmalara ailelerle birlikte karar veriyoruz. Onların da fiyatları çeşitlilik gösteriyor.

A.O.: Aileler neden sizi tercih ediyorlar?
M.S.: Ben öyle reklam yapan biri değilim. Bir facebook sayfam var. Bu bir fısıltı gazetesi, memnun olan tavsiye ediyor. Bir de yaptığım işin çok büyük etkisi var; hep çocukların ve ailelerin içindeyim. Sanıyorum anlaşılmanın verdiği güveni hissettiriyorum karşımdakilere. Güler yüzlü ve çalışılması kolay biri olduğumu da söylüyorlar. Bir de bu işi çok seviyorum. İnsanlar okuduğu mesleği bile yapamıyor bu zamanda. Bense sevdiğin işten para kazanıyorum, bence bu bir lüks. Şanslıyım.

A.O.: Çok etkilendiğiniz bir anınızı paylaşır mısınız?
M.S.: Bir normal doğumdan bahsedeyim. Anne içeri ayakta girdi, 2 dakika sonra doktor beni çağırdı ve çekime başladım. İnanılır gibi değildi…

A.O.: Merve hanım, güler yüzünüz, hoş sohbetiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Ailelerin size ulaşabilmesi için iletişim bilgilerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
M.S.: Fotoğraflarımı yayınladığım sitenin adı www.masalphotography.com merve@masalphotography.com’a mail atabilirler, ya da Masal’ı merve.sertoglu instagram hesabından takip edebilirler.
 
 
editor .