editor .
ORYANTASYON ETKİNLİKLERİ
25696

 

Bir okul dönemi daha açılmak üzere… Öğrencilerin yeni sınıflarına alışabilmeleri ve birbirleri ile kaynaşabilmeleri için kullanabilecek oyunları sınıf öğretmenlerimiz için derledik. Yararlanmaları dileklerimizle…


ALİ BABANIN ÇİFTLİĞİ

Üzerinde hayvan sesleri yazan kart grupları hazırlanır. Örneğin, Mööö, miyav; vak vak; cik cik, hav hav gibi. Öğrenciler hangi hayvanı temsil edeceklerini karttan çekerek belirleyebilirler. Küçük yaş grubu içinse öğretmen kulaklarına fısıldayabilir. Herkes kartında yazılı hayvan sesini çıkararak aynı sesi çıkaran diğer arkadaşları ile bir araya gelir. Grubunu tamamlayan yerine oturur.


ARKADAŞININ İSMİNİ BİL

Öğrenciler daire şeklinde otururlar. Öğretmen içlerinden birinin özelliklerini sıralar, örneğin saçının rengi, uzunluğu, kısalığı, göz rengi, tokası, gözlüğü, ayakkabısı vb. Öğrenciler de kimi tarif ettiğini bulmaya çalışır.


GÜNEŞ, GÖKYÜZÜ, GÖKKUŞAĞI

Öğrenciler daire şeklinde ayakta durur. Herkes sağ tarafına döner. Her öğrenci verilen yönergeler doğrultusunda önündeki öğrencilerin sırtına eliyle şekiller çizer.

“Bir güneş çizin….. şimdi ışıkları….hadi gözlerini, gülen ağzını da çizelim….aaa…yağmur yağıyor…birkaç damla başladı…şimdi çok şiddetli yağıyor….fırtına var….şimşek çakıyor…şimdi yağmur yavaşladı…durdu….güneş çıktı…gökkuşağı oluştu…tam yedi çizgisi var….şimdi bu gökkuşağının altına arkadaşınıza bir hediye çizin… bitince isminizi yazın.”


ORTAK RESİM

Her öğrenciye A4 büyüklüğünde bir kağıt verilir ve adam ya da kadın şapkası çizmeleri istenir. Ardından kağıdı sağ yanındaki arkadaşına verirler. Sol yanındaki arkadaşından da diğer resmi alırlar. Bu sefer herkes şapkasının altına yüzün şeklini çizer, aynı şekilde sağındakine verir. Öğretmen yüz tamamlanana kadar her kağıt değişiminde neyin çizileceğini söyler. “Şimdi gözleri çizin”, “şimdi dudakları çizin” gibi. Resim tamamlandığında her öğrenci önündeki resme bir isim takar ve tüm gruba resmi gösterir.


MÜZİKLİ BALONLAR 

Tüm katılımcılara birer tane balon dağıtılır. Balonları şişirmeleri ve üzerine isimlerini yazmaları istenir. Daha sonra müzik çalmaya baslar ve katılımcılar balonları havaya atarak karışmasını sağlarlar. Müzik durana kadar amaç, balonların tamamını olabildiği kadar havada tutmak ve yere düşmelerini önlemeye çalışmaktır. Müzik durduğu zaman herkes en yakınındaki balonu yakalayarak, ellerindeki balonun üzerinde ismi yazan kişiyi bulmaya çalışır.


İKİ PARMAK

Tüm oyuncular iki parmaklarını havaya kaldırırlar. Baş parmaklar “isim”lerini, işaret parmakları da “en sevdikleri oyun”u temsil eder. Öğrenciler sınıfın içerisinde yürümeye başlarlar ve karşılaştıkları kişilerin parmaklarına kendininkileri değdirerek sırayla parmakların temsil ettiklerini söylerler. Amaç belirli süre içerisinde en çok kişiyle karşılaşmaktır.


Not: Küçük yaş grubunda tek parmak kullanılabilir, büyük yaş grubunda parmak sayısı arttırılarak farklı sorular sorulabilir. Örneğin, yaptığı spor, sevdiği ve sevmediği şeyler gibi…


ARKADAŞ

Öğrencileri 5 -6 kişilik gruplara ayırın. Bu öğretim yılında eski dostlukların devam edeceğini ve yeni arkadaşlıkların başlayacağını hatırlatın. Her gruba beyaz karton verin ve en başa süslü bir şekilde “ARKADAŞ” yazmalarını isteyin. Ardından her öğrencinin katkıda bulunmasına özen göstererek her cümlesi “Arkadaş…..” olarak başlayan bir şiir yazmalarını isteyin. Öğrencilere yazdıkları bu şiiri boyayarak, resimleyerek süslemelerini ve bir poster haline getirebileceklerini hatırlatın.


İSİM BALONLARI

Her öğrenciye bir balon verilir ve dağıtılan balonları şişirerek isimlerini yazmaları istenir. Ardından daire şeklinde ayakta durulur ve sırayla balonlarını gösterip isimlerini yüksek sesle söylerler. Gerekli görülürse isimlerini ikinci bir kez daha söylemeleri istenebilir. Daha sonra katılımcılar balonları dairenin ortasına atarlar ve öğretmenin komutuyla herkes ortaya gidip bir balon alır. Amaç 30 saniye içinde balonu sahibine vermektir. 30 saniyenin sonunda herkes kendi balonuna ulaşamamışsa oyun tekrarlanabilir. Böylece katılımcıların birbirlerinin isimlerini daha iyi öğrenmeleri sağlanabilir.


SOĞAN & SARIMSAK

Öğrenciler daire şeklinde ayakta durur, ortada bir ebe vardır. Önce herkes solundaki ve sağındaki kişilere ismini sorar. Daha sonra ortadaki ebe, birine işaret ederek “soğan” ya da “sarımsak” der. Ebe “soğan” derse, işaret ettiği kişi solundaki kişinin, “sarımsak” derse sağındaki kişinin ismini söylemek zorundadır. Eğer sorulan ismi doğru olarak söylerse, ebe bir başka kişiye “soğan” ya da “sarımsak” der. Eğer sorulan kişi ismi doğru olarak söyleyemezse, bu durumda ebe o olur ve önceki ebe onun yerine geçer. Oyunu biraz daha hareketlendirmek için, öğretmen öğrencilerden yerlerini değiştirmelerini isteyebilir. Böylece herkes birden fazla isim öğrenecektir.


TUVALET KAĞIDI

Öğretmen öğrencilere bir rulo tuvalet kağıdı verir rulodan istedikleri sayıda parçayı koparıp almalarını ister. Herkes kağıtlarını aldıktan sonra, öğretmen sırayla herkesten koparttığı kağıt parçalarının sayısı kadar kendi hakkında bir şeyler söylemesini ister.


KARIŞIK SALATA

Sandalyeler halka oluşturacak şekilde dizilir. Öğrencilerden biri ebe olur ve halkanın içinde ayakta kalır diğer herkes sandalyelere oturur. Ebe, gruptan bazılarına uyacak bazı özellikleri söyler. Bu özelliklere uyan katılımcılar yer değiştirirken ebe yerlerden birini kapmaya çalışır. Bu özellikler “Tüm gözlüklüler yer değiştirsin”, “ tüm beyaz çoraplılar yer değiştirsin” gibi genel ve eğlenceli olmalıdır. Ebe arada sırada “Herkes yer değiştirsin” diyerek oyunu daha eğlenceli bir hale getirebilir.

editor .