Psk. Danışman Yelda Arslan
Oyun Eğlenceden Fazlasıdır
3374

 

 “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar”. Ne güzel bir tanımlamadır oyun adına. Kim söylemiş derseniz oyun terapisinin babası; yani oyunun çocuklar üzerindeki büyüleyici etkisini fark etmiş, oyunu bir terapi yöntemi olarak kullanmayı seçmiş biri, Gary LANDRETH.

 

            Hazır yaz tatili gelmişken, ben de dahil bir kısmımız çocuklarımızla oyun oynamaya daha fazla zaman ayırabilecekken oyunun eğlenceden daha fazlası olduğuna dair yazmadan edemedim. Çoğu zaman küçümsenen çocuk oyunlarına daha farklı bir gözle bakın istedim. Düşüncelerimi de birkaç başlık altında topladım.

 

Oyunun Fiziksel Gelişime Etkisi

 

            Her şeyden evvel unutulmamalıdır ki beyin gelişimi kaba motordan ince motora doğru seyreder. Bir başka deyişle, çocuklar önce koşup atlama, zıplama, tırmanma becerilerine sahip olmalıdır ki, sıra kalem tutma becerilerine gelsin. Beden koordinasyonundaki beceri, bir şekilde okul ortamındaki öğrenme becerilerine de katkı sağlamaktadır. Bu nedenle çocukların bayıldığı Beden Eğitimi dersi enerji boşaltmanın ötesinde diğer derslere de olumlu etki eden çok önemli bir derstir. Ayrıca fiziksel aktivite içeren oyunlar, yıllar içerisinde görülme oranı yükselmiş olan obezite ile mücadele de olmazsa olmaz savunma yöntemlerindendir.

 

Oyunun Zihinsel Gelişime Etkisi

 

            Her oyun kendi kurallarını içerir. Dolayısıyla oyun oynayan çocuk yönergeye uymak,kuralları takip etmek durumundadır. Eyleme geçmeden önce planlama yapmak ve ardındanorganize hareket etmek önemlidir. Yeri geldiğinde strateji geliştirmek ve zamanı iyi yönetmekgerekir. Çocuk, yense de yenilse de oyunun sonunda neden sonuç ilişkisi kurmalıdır ki bir daha aynı oyun oynandığında ne yaparsa kazanır kestirebilsin. Oyunda birinin mızıkçılık yapması bu yaş düzeyi için önemli bir sorun durumudur ve sorun çözme becerileri kendini gösterir. Bu başlık altında bahsettiğim maddeleri bazı çocuklar çok kolaylıkla yaparlar. Bu beceriler onların doğuştan getirdiği becerilerdir. Ancak oyun, rol öğrenimi açısından da bulunmaz nimettir. Oyun esansında zayıf olan güçlü olanı gözlemler ve ondan yöntem öğrenir. Bir başka oyunda da bu yeni öğrendiği yöntemi hayata geçirir. Böylece öğrenme gerçekleşir.

 

Oyunun Sosyal Duygusal Gelişime Etkisi

 

            Oyunun akranlarla oynananı makbuldür. Böylece çocukların sosyal becerileri gelişir. Yetişkin dünyasında bile ne önemli şeydir bir gruba dahil olmak, kabul görmek, ait hissetmek. Çocuklar oyun sayesinde bu tatmini yaşarlar. Ayrıca çocukların hayatı prova ettikleri alandır oyun. Yeri gelirsırasını beklemek durumundadır, yeri gelir hayal kırıklığı ile baş etmek... Tekrar deneme cesareti bulur, yılmaz, hedefine ulaşır, özsaygısı artar, kendine daha çok güvenir. Duygusunu ifade eder, karşısındakinin duygusunu fark eder, empati kurmayı öğrenir.

 

Oyunun Yaratıcı Düşünmeye Etkisi

 

            Her oyun çeşidi çocukta farklı bir alana katkı sağlar. Yapılandırılmış oyundan ziyade spontan oyun da çocukların yaratıcılıklarını besler. Çocuk sopayı alır at yapar, aynı objeyi farklı oyunlarda farklı amaçlarla kullanır. Kendi oyununu kurar, her detay onun kontrolündedir. Akranlarından aldığı olumlu geribildirimler de başka yeni oyunların tohumlarını atar zihninde…

 

       İşte böyle sevgili anne babalar… Umarım çocuk oyunlarına farklı bir pencereden bakabilmenizi sağlayabilmişimdir. Şimdi kendinize şu soruyu sorun; “kimi şirketlerin çalışanları arasındaki takım ruhunu geliştirmek için dünya paralar ödeyerek aldıkları eğitimlerin içeriğini biliyor muyum?” Cevap basit, OYUN. Eğitimin adı ne kadar süslü de olsa koca koca insanlara içeride ya da dışarıda çok keyifli oyunlar oynatarak birbirlerine yakınlaşmalarını sağlıyorlar. Ne de iyi yapıyorlar… Oyun her yaşta lazım. Bu nedenledir ki internet üzerindeki strateji oyunlarına rağbet her geçen gün artmakta, facebook üzerinden gelen oyun istekleri çığ gibi büyümektedir.

 

          Son olarak sizlerden iki isteğim var. İlki çocuklarınıza akranları ile oyun oynamaları için daha çok fırsat yaratmanız ve ikincisi onlarla daha çok oyun oynamanız. Hani demiştim ya oyun çocukların hayatı prova ettikleri alan diye, bilin ki çocuğunuzla oynarkenki olumlu yaklaşım tarzınız akranları ile oyunlarına ışık tutacaktır. Hem hangi işiniz çocuğunuzla geçireceğiniz keyifli bir andan daha önemli olabilir ki…

 

            Hepinize bol oyunlu günler dilerim :)

           

Psk. Dan. Yelda ARSLAN

Psk. Danışman Yelda Arslan