Son yıllardaki rekabet nedeniyle eğitim kurumları, velilere okullarındaki sınıfları daha hoş ve nitelikli olarak sunmak adına değişik görsellerle süslemek, oyuncaklarla donatmak zorunda hissetmektedirler. Bu konuda konuştuğum kimi eğitimciler de bu duruma karşı olduklarını söylemelerine rağmen yönetimin bu kararlarına sessiz kalmaktadırlar.
Bir kısım anne baba, çocukları için en iyisini isterken eğitimin içeriğinden çok sınıfların nasıl dekore edildiğine, albenili süslerine bakarak karar vermektedir. Kendimce düşünüyorum, ben çocukların yerinde olsam acaba bu yoğun renkli görseller cümbüşü ve çizgi roman kahramanlarının resimleriyle donatılmış sınıfların içinde öğretmenin anlattıklarına dikkatimi verebilir miydim?
Bazı eğitimciler değişik görsellerle sınıfın süslenmesinin öğrenmeyi teşvik ettiğini söylese de araştırmalarımda bunu doğrulayacak hiçbir yazı bulamadım. Son yıllarda dolaştığım anaokullarında oldukça süslü ve çok renkli sınıflar görüyorum. Bazıları oldukça abartılmış durumda, dikkat çekici eşyalarla donatılmış. Bu konuda tartışmalar uzun yıllar devam edecek gibi. Bence yoğun şekilde dekore edilmiş anaokulu sınıfları tüm çocukların olmasa da çoğunluğun dikkatini dağıtmaktadır. Şimdi sizin itirazlarını duyar gibiyim. Elbette çocuklar oyun oynayacaklar ama özel dekore edilmiş oyun odasında. Ayrıca sınıf dışı ortak kullanım alanları da değişik görsellerle dekore edilebilir.
Eğitim bilimcilerin yaptığı bilimsel çalışmalarda sade dekore edilmiş sınıflarda eğitim gören çocukların derslere daha duyarlı şekilde katıldıkları, dikkatlerinin daha az dağıldığı belirlenmiştir. Anaokuluna giden çocukların yaş olarak oldukça ufak olması nedeniyle çoğunlukla dikkatlerini belirli alanda yoğunlaştırmakta zorlandıkları, bir konuya odaklanma sürelerinin oldukça kısa olduğu bilinmektedir. Bu nedenle anaokulu öğrencilerinin odaklanma ve dikkatlerini dağıtıcı sınıf içi dekorlardan, görsellerden kaçınılmalıdır.
TURGAY ÜLKER
Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni