Turgay Ogretmen
Teknoloji İle Birlikte Yaşamak
4320

Gelişen dünyamızda teknolojinin sunduğu aletler artık yaşantımızın vazgeçilmez parçaları oldular. Onlarsız bir hayat düşünülemez gibi. Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler gibi teknolojik aletlerin insanlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması insan zihninin daha az kullanılmasına sebep olmaktadır. Özellikle çocuklar bu teknolojik aletleri kontrolsüz bir şekilde kullanarak boş zamanlarının çoğunu sanal oyunlarla geçirmektedir.   

 

 İnsan beyni çok şaşırtıcı şekilde çalışan değişken bir mekanizmadır. Beyne düzenli bir şekilde bilgi yüklemezsek, düşünme eylemi içinde olmazsak, beynimiz çevresel faktörlerden etkilenerek kontrol dışı kendisine faydalı ve faydasız bir çok bilgiyi otomotik olarak istem dışı yüklemektedir. Dolayısıyla, beynimize doğru bilgi yüklemesi yapmayarak beynimizi tembelliğe iteriz.

 

           

 

 

Günümüzde teknolojik cihazlar olmadan hayatımız düşünülemez. Ancak modern çağın getirdiği rahatlıklar ne yazık ki beklenmedik sorunları da beraberinde getirmiştir. Çocuklardaki her geçen gün artan dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bunların başında gelmektedir. Onları kullanmayın deme gibi bir lüksümüz yok ama bu teknolojik aletlerin özel hayatımızdaki kullanımında farklı şekillerde kısıtlamaya gidebiliriz.

 

 Bilim adamalarının yaptığı çalışmalara göre bir saatlik bir bilgisayar oyunu sonrasında en az bir saat veya daha fazla zihinsel aktivite yapmanın gerektiğini tespit etmişler. Aksi takdirde beynimiz istemeden pasifleşerek performans kaybedecektir. Burada söz konusu olan performans kaybı sadece çocuklar değil yetişkin insanlar için de geçerlidir.

 

           Zihnimizin performansını arttırmanın yolu, satranç, go gibi insanları farklı boyutlarda düşündüren strateji oyunlarıyla birlikte her türlü akıl ve zeka oyunlarıyla uğraşmaktır.

 

 

 TURGAY ÜLKER

Akıl ve zeka oyunları eğitmeni & Spor koçu

Turgay Ogretmen