Kaygı bizlerin hayatta kalmasını sağlayan evrensel bir duygudur. Kaygının, hayatta kalmamıza yaradığı kadar, hayatı yaşanmaz yapan bir tarafı da vardır. Bu nedenle kaygıyı kontrol etmeyi öğrenmek kaygımızın doğası ile barışmamıza ve içimizdeki gerçek potansiyeli açığa çıkarmamıza yardımcı olur.
Sınav kaygısı da belirli evrelerde sınav öncesi ya da esnasında yaşanabilir. Yapılan araştırmalar, belirli bir düzeyde yaşanan kaygının motivasyonu artırdığını ve dolayısıyla başarıya katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bu nedenle sınav kaygısı ile çalışırken hedef, tamamen kaygıdan kurtulmak olmamalıdır. Hedef, sınav performansını ve yaşamdan zevk almayı engellemeyecek normal seviyedeki kaygıyı yönetebilmektir.
GENÇLERE ÖNERİLER
- Kaygının belirtilerinin farkında ol. Kaygıyla baş etmenin ilk adımı onu fark etmektir.
Fiziksel belirtiler: Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, titreme, çarpıntı.
Duygusal belirtiler: Huzursuzluk, sinirlilik, gerginlik, korku.
Zihinsel belirtiler: Çalışmalarını planlama güçlüğü, olumsuz düşünme, konsantrasyon kaybı, çalıştığı konuları unutma.
Davranışsal belirtiler: Aşırı uyuma ya da uykusuzluk çekme, ders çalışmaktan kaçma ya da ders çalışmayı erteleme.
- Doğru nefes almaya özen göster, doğru nefes tekniklerini öğren. Gevşemek, yeterli oksijen tüketimi ile mümkündür. Doğru nefes almada akciğerin tamamı oksijen ile dolar. Sağ el avuç içini midene, sol elini göğsüne koy. Nefes aldığında sağ elin hareket ediyorsa doğru nefes alıyorsun demektir. Kaygılandığında doğru nefes alma egzersizi yapmak sana yardımcı olur.
- Düzenli bedensel egzersizler yap. Bu seni gevşetir, kaygıdan kasılan kasları açmaya yardımcı olur. Kaygı, zihnin geçmiş ve geleceğe gitmesinden kaynaklanır. Şimdi ve burada olan bedendir. Bu nedenle beden duyumlarına odaklanmak seni şimdiki zamana getirir ve sınavda da bu gereklidir. Masa başında pasifleşen bedenin için günde en az 20 dk egzersiz ile başlayabilirsin.
- Kendini diğerleriyle kıyaslama. Sen diğerlerinden farklı bir potansiyele ve kişiliğe sahipsin.
- Sınav sonucun ve koşullar ne olursa olsun değerli olduğunu bil. Ailen ve pek çok kişi seni olduğun gibi seviyor.
- Kaygı durumunuzdaki düşüncelerine odaklan. İç sesin neler diyor? Bu düşüncelerden hangileri işini kolaylaştırıyor? Hangileri zorlaştırıyor? Bunu analiz et, bu konuda düşünce biçiminizi düzenlemede zorlanırsan bir uzman da sana yardımcı olabilir. Birlikten kuvvet doğar, psikolojik destek alarak pek çok genç geleceğine yatırım yapıyor.
Uzman Psikolojik Danışman Deniz ÇANGA
https://mobile.twitter.com/Deniz_Canga
https://www.instagram.com/pedagog_deniz_canga/
https://tr.linkedin.com/in/deniz-canga-a967647a
https://facebook.com/Deniz_Canga