Psk. Danışman Selda Mutlu
TEOG SINAVINA GÜNLER KALA…
8265

 

  1. sınıf öğrenci ve velilerinin uzun zamandır bekledikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak. Sınava az kalan bu süre içerisinde hem öğrenciler hem de veliler heyecanlı bir bekleyiş içindeler. Tüm öğrencilerimize çalışmalarının karşılığını alacakları güzel bir sınav geçirmelerini dilerken, velilerimizle ve öğrencilerimizle bazı önerileri paylaşmak istiyoruz.

 

Öğrenciler İçin Öneriler:

Kasım ayında TEOG sürecini yaşamış öğrenciler olarak sınavın nasıl olduğuna, kendi okulunuza, optik formlara ve sınav kitapçıklarına aşinasınız, ki bunlar sizin için büyük bir avantaj. Her dersin ayrı bir saati olması, arada molalar olması ve sizin her bir ders için ayrı odaklanmanız, soruları doğru okuyup yanıtlamanıza, sınavların iki günde yapılması ise dikkatinizi ve enerjinizi toplamanıza imkan sağlamaktadır. Siz de, birinci sınavda yaptığınız hataların neler olduğunu fark edip bunların ikinci sınavda tekrarlanmaması adına çaba göstereceksiniz. Sınavda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilginiz var, kendinize uygun bir strateji geliştirdiniz. Şimdi;

  1. Sınavlar arasında arkadaşlarınızla, sınavınızın nasıl geçtiği hakkında değerlendirme yapmayın. Sınavdan çıkıldığında kesin olarak bir şey söylemek mümkün değildir, doğru ya da yanlışların o an konuşulmasının size bir faydası olmayacaktır.
  2. Sınav süresini sonuna kadar kullanın. Bazı sorular kolay olacaktır, bazıları da zor. Soru başına düşen süre sizin rahatlıkla o soruya zaman ayırmanızı sağlayacaktır. Doğrular yanlışları götürmediği için her soruyu yanıtlamaya çalışın.
  3. Soruların bazıları çok kolay bazıları da çok zor olarak görülebilir. Soruları zor ya da kolay olarak değerlendirmeden dikkatli bir şekilde okuyun. Soruyu iyice anlamadan, sizden ne istendiğini öğrenmeden soruyu doğru olarak çözmeniz mümkün olmayacaktır.
  4. Sorular ile inatlaşmayın, bu sadece size zaman kaybettirecektir. Soruları çözemediğiniz zaman o soruyu işaretleyip geçin ve testi bitirdikten sonra yapamadığınız sorulara geri dönün.
  5. Sınav sırasında dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde gözlerinizi kapatıp birkaç kere derin nefes alıp verin. Sonra sınavınıza devam edin, bu kadarlık kısa bir ara size zaman kaybettirmez.
  6. Sınav kağıtları dağıtıldıktan sonra etrafınız ile ilgilenmeyin ve sadece kendi kitapçığınıza bakın.
  7. Sınava başlamadan önce ve sınavın ilk dakikalarında hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyor olabilirsiniz. Bu, soruları cevaplamaya başladıktan sonra yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
  8. Sınav sırasında yapılan yanlışların çoğu soru kökünün veya cevaplarının hızlı ve doğru okunmamasından kaynaklanır. Soruları acele etmeden ve tüm cevapları okuduktan sonra işaretlemeyi yapın.
  9. Sayısal işlem gerektiren sorularda mutlaka kalem kullanın ve soruları kafanızdan yapmaya çalışmayın. Çözüm basit bile olsa yazın.
  10. Optik forma kodlama yaparken soru numarası ile cevap kağıdını mutlaka kontrol edin. Cevapların kodlamasını son ana bırakmayın. Zamansal bir problem yaşadığınızda cevaplarınızı aktarma imkanınız olmayabilir.
  11. Sınava az kalan dönemde düzenli deneme sınavları çözerek, yapamadığınız sorulara öğretmenleriniz ile birlikte bakarak tekrarlarınızı yapın. Çalışmalarınız sırasında dikkatinizi dağıtacak faktörlerden (cep telefonu, bilgisayar, online oyunlar gibi) uzak durun. Sınavdan sonra bunlarla ilgilenmek için çok zamanınız olacak.
  12. Uzun bir zamandan beri yoğun bir şekilde hazırlıklarınızı gerçekleştirdiniz, bilginize güveninin. Düzenli olarak yaptığınız deneme sınavları size fayda sağlayacaktır.

 

Anne Babalar İçin Öneriler:

  1. Sınavdan önceki haftada aile olarak rutin yaşantınızın değiştirilmesi önerilmemekle birlikte, çok yorucu ve yoğun faaliyetlerin içerisinde olunmaması yararlı olacaktır.
  2. Sınavdan önce sınavın ne şekilde sonuçlanabileceği, yapılan net sayısının altında alınması veya yukarıda alınması gibi ihtimaller ve bunların sonucunda alınacak önlemler hakkında konuşulması çocuğunuzu rahatlatabilir.
  3. Sınava az bir süre kalmasının getirdiği endişe ve gerginlik ile çocuğunuz size ve çevresine karşı aşırı tepkilerde bulunabilir. Sebepsiz ağlamaları olabilir. Bu nedenle sürecin uzamaması adına sizlerin biraz daha çaba göstermesi önemlidir.
  4. Sınav öncesi dönemde çocuğunuzun heyecanı ile uyku ve beslenme düzeninde bir takım düzensizlikler olabilir, bunların mümkün olduğunca eski düzende devam etmesine dikkat etmekte fayda var. Çocuğunuzun sağlığını olumsuz yönde etkileyecek besinlerden uzak durulması yararlı olacaktır. Özellikle sınav sabahı normalde yediğinden daha fazla yemesi, yağlı yiyecekler tüketmesi ve fazla sıvı alımı onu zora sokabilir.
  5. Sınavdan önce, gereken evrakların ve sınav sabahı giyeceklerinin hazırlanması onun sabah daha rahat olmasına yardımcı olacaktır.
  6. Birinci TEOG`tan istediği puanı alamamış olması, onun ikinci sınavda da aynı performansı göstereceği anlamına gelmez. Bu süreçte kendisini sınava ne kadar iyi hazırladığı önemlidir. İkinci sınava girmeden önce sürekli olarak önceki net sayısı üzerinde durmamaya çalışın.
  7. TEOG sadece bir sınav, çocuğunuzun önünde gireceği merkezi sınavlardan sadece bir tanesi. Dolayısı ile çocuğunuzun bu süreçte başarılı ve başarısız olmasından ziyade ne kadar emek verdiği ve çabası üzerine odaklanın. Çocuğunuzun bir tane, ama hayat boyu gireceği sınavların çok olduğunu unutmamaya çalışın.

 

 

Psk. Dnş. Selda MUTLU

Psk. Danışman Selda Mutlu