Her annenin, özellikle de ilk çocuğunda heyecanla ve biraz da endişeyle yaklaştığı bir süreçtir tuvalet eğitimi. Ne zaman başlamalı, nasıl yapmalı, gece de bezi atmalı mı vb pek çok soru dönüp dolaşır zihinlerde. Bizler de istedik ki çocuğuna tuvalet eğitimi verme arifesinde olan tüm annelere ışık tutacak bir yazı kaleme alalım. İşte bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar…
- Acele etmeyin, çocuğunuz hazır olmadan bu sürece başlamayın. Çoğu çocuk 2 yaşından önce hazır olmaz. Bazıları için süreç daha da zaman alır.
- Çocuğunuzun hazır oluşluk göstergelerini gözden kaçırmayın. Tuvalete ilgi gösteriyor mu? Yeterince bağımsız mı? Tuvaletini bezine yaptığında size söylüyor mu? Islak bezle kalmak onu rahatsız ediyor mu? Tuvaletini yapmadan önce size söylüyor mu?
- Hayat akışınızda radikal bir değişiklik varsa (boşanma, taşınma, kardeş doğumu vb) düzeni yeniden oturtana kadar bekleyin.
- Tuvalete girdiğinizde neler olduğunu ona anlatın, sifonun düğmesine sizin yerinize basmasını sağlayın.
- Bezi çıkartmadan önce bir tuvalet aparatı ya da lazımlık ile ardından ellerini rahat yıkayabilmesi için bir tabure alın. İlgisini çekiyorsa tuvaleti olmadığı zamanlarda da lazımlığa oturma oyunu oynayın.
- Zaman zaman bezini çıkartıp evde iç çamaşırı ile dolaşmasına izin verin.
- Bezle vedalaştıktan sonraki süreçte lazımlıkta oturma denemelerini keyifli hale getirin. Yaptı, yapmadı stresine girmeyin.
- Kazalar yaşandığı zaman büyük sorun etmeyin, çocuğunuza başarısızlık duygusunu yaşatmayın.
- Başardığı zamanlarda da kendisiyle gurur duyacağı ifadelerde bulunun ancak maddi ödüllerden kaçının.
- Gündüz bezi kaldırdıktan sonra gece bezlenmelerini de yakın zamanda kaldırın ki yapabilirliğine olan inancınızı kanıtlayın.
Çocuğuna tuvalet eğitimi veren tüm annelere kolaylıklar dileriz…