Uzm. Kl. Psikolog Nazlı Akay
Yeni Yıl, Yeni Hedefler
3709

Bu yıl yaklaşırken kendiniz için neler istediniz? Etrafımız bir şeyler isteyenlerle, daha da fenası büyük büyük sloganlarla doluyor. Herkes yeni yılı bir milat olarak kabul ediyor. Siz de etkilenip bir şeyler istediniz mutlaka. Çocuklarla daha fazla zaman? Daha sağlıklı yemekler? Daha çok spor? Daha fazla kitap okuma vakti?


Yapamadıklarınız için suçluluk duymaya başladınız mı şimdiden? Duymayın. Çünkü sağlığınız açısından iyi değil.


Araştırmalar geriye dönük suçluluk duygusunun depresyonla yakından bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Diğer bir deyişle, olaylar üzerinde çok düşünüp geçmişi kurcalayan, bu olaylarda kendi rolüne dair suçluluk duyan kişiler depresyona daha yatkın oluyor. Benzer biçimde, depresif kişiler daha çok suçluluk hissediyor.


Yeni yıl, getirdiği neşeyi ilk haftanın içinde böyle söndürüyor işte. Değişim olsun istiyoruz, 1 Ocak'ta yepyeni bir biz olalım istiyoruz. Büyük bir heyecanla spor salonlarına, kurslara yazılıyoruz, büyük konuşmalar için cesaret topluyoruz, beğendiğimiz kitapları, giysileri satın alıyoruz. Daha az üzüleceğimize, kızacağımıza ve daha iyimser olacağımıza dair kendimize sözler veriyoruz. Büyük büyük hedefler koyuyoruz kendimize. Ama Ocak'ın ilk haftasında, Aralık'ın ilk haftasında neysek ona dönüyoruz. Spor aksamaya başlıyor, öğreneceğimiz yeni dili adımızı söylemekten öte götürmüyoruz. Baştan bir-iki olaydan etkilenmez görünsek de her gün söylenirken buluyoruz kendimizi.


Hayatımızı değiştirmeye bir gecenin yetmeyeceğini unutuyoruz her yıl.
Bu yüzden bu yıl başlarken koyduğunuz hedefleri yenileyin. Bu sefer kendinize tutabileceğiniz sözler verin. Felsefesinde boğulmayın işin. Acı ama gerçek: Hiçbir değişim bir anda gerçekleşmez. Değişim sancılıdır, hele de bir yaştan sonra. Büyük değişimler büyük çaba ve sebat gerektirir.


Kendinize koyduğunuz hedefler çok büyükse küçülmeyi deneyin. Tıpkı çocuklar için tavsiye ettiğimiz gibi, siz de kendinizin sadece bir adım ötesinde durun. Gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyun kendinize. Hatta mümkünse bir hedef... Örneğin, "Bu sene sağlıklı beslenme yılı" deyin. Ve sadece buna odaklanın.


Yapabileceğiniz ölçüde hedefinizi planlayın. Hedefinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınızı, hangi noktada kaytaracağınızı düşünün. Sizi o noktada neyin motive edeceğini de... Yakın biri ile ortak olarak hedefe yürümek, ya da birinden sizi ilerletmesi için yardım istemek kolaylaştırıcı olabilir.
Son olarak, hedefinizi, daha sık aralıklarla kendinizi kontrol edebilmenizi sağlayacak küçük adımlara bölmek de faydalı olabilir. Örneğin, ilk ay sadece bir gün sağlıklı beslenmek daha kolay bir hedeftir. İkinci ayda bu iki güne çıkabilir.


Herkese hedeflerini gerçekleştirdiği, mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim.



Uzman Klinik Psikolog Nazlı Akay 

Uzm. Kl. Psikolog Nazlı Akay