Anne baba tutumları ile ilgili yazı dizimin ikinci bölümüne geldik. Bir önceki yazımı okumamış olanlar şu linkten okuyabilirler; REDDEDİCİ ANNE BABA TUTUMLARI. Hali hazırda okumuş olanlarla da aşırı özgürlükçü olmak ne demektir ve çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir bir göz atalım…
Aşırı Özgürlükçü Anne Baba Tutumu
Aşırı özgürlükçü, serbest bırakan anne baba tutumu sergileyen ailelerde görülen davranışlardan arasında aile ile çocuk ilişkisinde sınırlar ve kuralların belli olmadığı; çocuğun her istediği davranışı sergilediği, tüm aile bireylerine istediği her şeyi yaptırabilme gücüne sahip olduğu doğruyu ve yanlışı çocuğun yaparak yaşayarak öğrenmesini istediği halde çocuğa neyi yapıp neyi yapmaması konusunda bilgi vermediği bazen de ihmale varan bir şekilde hatalı davranışlarını bile büyük bir hoşgörü ile karşılayarak kabul ettikleri görülebilir. (Derman, Başal; 2013)
Aşırı özgürlükçü, serbest bırakan anne baba tutumu ile büyüyen çocuklarda görülen etkilerin bazıları şunlardır;
- Her isteklerinin yapılmasını isterler.
- Bu tutuma sahip anne babalar, çocuk kasıtlı olarak çevresine zarar verse bile bu davranışını kabul etmediklerini belirten bir tepki göstermediklerinden çocuk kural tanımaz hale gelebilir. Doğal olarak okulda kurallarla karşı karşıya kaldıklarında hayal kırıklığına uğrayabilirler.
- Yaşamlarında sınırları öğrenemedikleri için başkalarıyla işbirliği yapamamakta, bu nedenle sosyal ilişkilerde başarısız olmaktadırlar.
- Yaşamaları gereken deneyimleri kazanamadıkları ve aileden ayrılıp sosyal hayatın içine girdiklerinde gereğince hazırlanamadıkları için çoğunluğa uyamamakta, beceriksiz, çekingen, sakar ve korkak görünmektedirler
Psk.Dnş.Selda MUTLU
YARARLANILAN KAYNAKLAR:
Prof.Dr.Haluk Yavuzer. “Ana Baba ve Çocuk”. Remzi Kitabevi,7.Basım, İstanbul, 1994.
Yrd.Doç.Dr.Aysel Çağdaş, Yrd. Doç.Dr.Zarife Seçer.”Anne Baba Eğitimi”. Eğitim Kitabevi Konya, 2004.
Meral Taner Derman; Handan Asûde Başal “Okulöncesi Çocuklarında Gözlenen Davranış Problemleri ile Ailelerinin Anne-Baba Tutumları Arasındaki İlişki” Uludağ Üniversitesi, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2(1), 115-144, 2013.