HAMİLELİKTE 38. HAFTA
2638

Bebeğin başından poposuna olan uzaklığı yaklaşık 36 cm’ye, toplam uzunluğu 47 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 3150 gramdır. Bebeğin üzerindeki ince tüyler (lanugo) neredeyse tamamen dökülmüş, bebeği uzun süreli sıvıyla temas etkisinden korumaya çalışan verniks caseosa tabakası yok olmuştur.

Normal doğum kararı alınmış anne adayları doktor kontrolleri arasında bebek hareketlerini dikkatlice izlemeye devam etmelidirler. Bebek hareketlerinde bir sıkıntı hissettiklerinde en kısa zamanda doktora başvurmalıdırlar.

 Büyük bebekler ve normal doğum

Doğum yaklaştıkça anne adaylarının en büyük endişelerinden biri normal ağırlıkları 2500 gram ile 4000 gram arasında olacak bebeklerini vajinal yoldan nasıl doğuracaklarıdır. Hamilelikte artan progesteron hormonu nedeni ile anne adaylarının tüm düz kaslarında gevşeme olmaktadır. Bu

gevşeme doğum yolunu da etkilemektedir. Doğum kanalının kemik yapıları arasındaki bağlarda da gevşeyerek bebeğin geçişini kolaylaştırır.

 Ne şekilde doğum yapmaya karar vermiş olursanız olun, doğumla ilgili endişeler yaşıyor olabilirsiniz. Bunların, dünyadaki binlerce anne adayının yaşadığı duygular olduğunu bilin. Yalnız değilsiniz.Yakın çevrenizden duyacağınız doğum hikâyelerine kulaklarınızı tıkayın. Hamileliğiniz size özeldir ve doğumun en uygun şekilde gerçekleşmesi için tıp oldukça gelişmiş düzeydedir. Sizin belki de ilk defa yaşayacak olduğunuz bu deneyim, doktorunuz ve ekibi açısından bir ilk olmayacaktır. Bu yüzden rahat olun, olumlu düşünün ve güzel bir doğumun hayaline odaklanın.