HAMİLELİKTE 37. HAFTA
2873

Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 35 cm’ye, toplam uzunluğu 47 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 2900 gramdır. Bebek soluk alıp verme egzersizlerine, yeri dar olsa da hareketlerine devam etmektedir. Bebeğin güçlü hareketleri dışarıdan fark edilebilir.

Anne adaylarına her an doğum olabilme ihtimaline karşın bebeğin eşyalarını, annenin geceliği, pijaması, fotoğraf makinesi, diş macunu- fırçası, iç çamaşırı, makyaj malzemeleri, temiz ped gibi ihtiyaçlarını içeren doğum çantalarını hazır etmeleri önerilir.

Doğum kanalının değerlendirilmesi

Bu haftaki takipte özellikle ilk doğumu olan anne adaylarında diğer hafta kontrollerinden farklı olarak, doktor tarafından anne adayının doğum kanalının (pelvis kemiklerinin, çatısının) değerlendirilmesi yapılır. Doğum masasında, normal doğum pozisyonunda yapılan bu muayene biraz ağrılı olabilir. Bu muayene ile doktor annenin doğum yolunun (pelvis kemiklerinin, çatısının) bebeğin geçişine uygun olup olmadığına karar verir. Böylece normal yolla doğum yapamayacak anne adayları belirlenip uygun dönemde sezeryana alınır. Böylece bu haftada doğum şekli

belirlenmiş olur. Doğum şekli belirlenmesinden bir sonraki basamak anestezi şeklinin belirlenmesidir(epidural, spinal, genel anestezi). Bu konuda kadın doğum doktoru ve anne adayı haricinde bu işlemi uygulayacak anestezi doktorunun da görüşü alınarak beraberce karar verilir.

Doğumun başladığı nasıl anlaşılır?

Normal seyrinde bir gebelikte doğum 37. ile 42. haftalara arasında herhangi bir gün olabilir. O nedenle özellikle ilk defa hamilelik yaşayan anne adayları doğumun başladığını anlayamamaktan korkarlar. Aslında en korkulan şey hastaneye gitmekte geç kalınması durumunda evde veya yolda doğurma ihtimalidir. Doğum başladıktan sonra çok kısa süre içerisinde doğurmak ilk hamileliklerde mümkün değildir. Doğum ancak rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda gerçekleşir. İlk hamilelikte 1- 1,5 saatte rahim ağzı ancak 1 cm açılır. Yani ilk hamilelikte gerçek rahim kasılmaları başladıktan sonra doğum yaklaşık 10 saat kadar sürer. Onun için evde veya yolda doğurma telaşına gerek yoktur. Bunun yanında hastaneye gitme zamanını bilmek de oldukça önemlidir. Kadın doğum doktorları takip edilen hamileliklerini genellikle 35. haftadan sonra bu konularda uyarırlar. En önemli uyarılar, bebek hareketlerinin azalması (günde 10 defadan az), suların gelmesi (vajenden gelen durdurulamayan su), düzenli kasılmalar (her 10 dakikada 1-2 defa veya daha sık), miktarı ne olursa olsun vajinal kanama, nişan gelmesidir (rahim ağzı hamileliğin başından itibaren vajenden gelebilecek mikroplara karşı bebeği korumak için koyu kıvamlı, jelöz bir yapı ile tıkanmıştır. Doğum başlayıp rahim ağzı açılmaya başlayınca bu yapı vajenden dışarı atılır. Bu duruma da nişan gelmesi denir.) Bu durumlardan herhangi biri ile karşılaşan anne adayı zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gitmelidir.