HAMİLELİKTE 27. HAFTA
2455

Anne adayları hamileliğin bir döneminin daha sonuna doğru yaklaşmaktadırlar. Hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi (2. trimester) bitmesine bir hafta kaldı.

Bu haftada bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 24 cm’ye, boyu yaklaşık 34 cm’ye, ağırlığı ortalama 900 grama ulaşmıştır. Akciğer gelişimini hızla sürdürmektedir. Artık kalp atışları o kadar güçlü ki bebek uygun pozisyonda iken kulak anne adayının karnına dayandığında kalp atışları duyulabilir. Bebek artık sesleri daha iyi ayırt edebilmektedir. Yararları daha net bilinmese de bebeğe müzik dinletmek, kitap okumak birçok anne adayı için bebekleri ile ilk zaman paylaşımı olması açısından değerlidir.

Hamilelikte uyku pozisyonu

Anne adayı artık uyumakta zorluk çekmeye başlamıştır. Büyüyen rahmin özellikle yatarken diaframa yaptığı baskı artmıştır. Bu nedenle uyku sırasında özellikle sırtüstü yatıldığında anne adayları solunum sıkıntısı çekebilir. Anne adaylarının sırtüstü yatmamaları, yatarken sırtlarını yükseltecek bir yastık kullanmaları önerilir.

Hamilelikte idrar yaparken yanma

Hamilelik sırasında rahmin (uterus) veya bebeğin basısı ile sık idrara çıkma sık görülür. Ancak idrarda yanma ise genellikle idrar yolu enfeksiyonunun bir bulgusudur. Hamilelikte en sık rastlanan problemlerden biridir. Hamilelikte geçirilen ve tedavi edilmeyen idrar yolu

enfeksiyonlarının erken doğuma, amniyon zarı iltihabına yol açabileceği bilinmektedir. Bu nedenle idrarda yanma şikayeti olan anne adaylarının kesinlikle doktora başvurmaları gerekmektedir. Doktor tarafından yapılan tetkiklerde idrar yolu enfeksiyonu saptanır ise verilen tedavi düzenli olarak kullanılmalıdır.