HAMİLELİKTE 26. HAFTA
2462

Bebek yaklaşık 800 grama ulaşmıştır. Başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 23 cm’ye ulaşmıştır. Akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Bebeğin en geç gelişimini tamamlayan hayati organı akciğerleridir. Bu nedenle erken doğan bebeklerde en sık ortaya çıkan problem solunum sıkıntısıdır.

Gebeliğe bağlı şeker

Gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) taraması 26.-28. haftalar arasında yapılır (24.-28. haftalar arasında yapılabileceğini belirten görüşler de vardır). Bu amaçla kullanılan test "şeker yükleme testi" dir. İki tip şeker yükleme testi vardır. Bunlardan birincisi 50 gram glikoz ile yapılan testtir. Bu test tarama testidir. Yani şeker hastalığı için belirgin bir riski olmayan anne adaylarından, şeker hastalığı için riski yüksek olanları ayırt etmeyi sağlar. Diğer test ise 100 gram glikoz ile yapılan glikoz tolerans testidir (oral glikoz tolerans testi-OGTT). Bu test ise 50 gram test yapılıp yüksek çıkan anne adaylarına ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı için yüksek riskli anne adaylarına (birinci derece akrabalarında diyabeti olan, daha önce anomalili bebek doğurma hikayesi olan, daha önce 4000 gram üzerinde bebek doğurma hikayesi olan anne adayları gibi) yapılır.

50 gram testte önce açlık kan şekeri bakılır, ardından 50 gram şeker limon suyu ve suyla karıştırılarak anne adayına içirilir ve 1 saat sonra kan şekeri ölçümü tekrarlanır. 100 gram testte ise önce açlık kan şekeri alındıktan sonra 100 gram glikoz limon suyu ve su ile karıştırılarak anne adayına içirilir. Ardından 1., 2., 3. ve 4. saat kan şekeri ölçümleri tekrarlanır.

Gebeliğe bağı şeker hastalığının tanınması anne adayı ve bebek için çok önemlidir. Bu hastalık fark edilmez ise bebekte ciddi kalp ve sinir sistemi sakatlıkları oluşabilir, bebek ani kalp durması nedeni ile anne karnında kaybedilebilir, akciğer gelişimi gecikebilir, bebeğin yüksek doğum ağırlıklarına ulaşmasına neden olabilir, bebeğin suyunun ciddi şekilde artmasına neden olabilir (polihidramnios). Bu nedenle tanındıktan sonra önce diyetle, ardından ilaçlarla annenin kan şekeri düşürülmelidir. Bu hastalık sıklıkla doğum sonrasında hızla düzelir. Ancak hamileliğinde şeker hastalığı çıkan anne adayları ilerki yaşlarda şeker hastalığına yakalanma risklerinin fazla olduğunu unutulmamalı, belli aralıklarla tahlil yaptırmalıdırlar.

Gebeliğe bağlı şeker tanısında 50 gram yükleme testi

Gebeliğe bağlı şeker (gestasyonel diyabet) hastalığının sıklığı % 3-5’tir. Yani testin uygulanacağı 100 hastadan sadece 3 ila 5 tanesinde bu hastalığın tanısı konup tedavi başlanacaktır.

Bunun için önce 50 gram testi yaptırmak, 50 gram testin sonucu yüksek çıkanlara 100 gram testi yaptırmak daha uygundur.