HAMİLELİKTE 9. HAFTA
2723

Bu hafta ile bebek için yeni bir dönem başlıyor. Şimdiye kadar ‘embriyo‘ olarak adlandırılan bebek artık ‘fetus‘ olarak adlandırılıyor. Birey olma yolunda yeni bir adım. Daha önceki haftalarda anne adayları tarafından daha çok fasulye tanesine benzetilen bebekleri kafası, gövdesi , kolları ve bacakları ile küçük insan görüntüsünü yakalamıştır. Baş-popo uzunluğu 23 mm’ye ulaşmıştır. Bebeğin kafası toplam vücudunun yarısı kadardır. Gözleri artık oluşmuş ama göz kapakları kapalıdır ve yirmili haftalara kadar kapalı kalacaktır. Cinsiyet farklılaşması başlamıştır ancak erkek bebeklerin testisleri daha karın içinde olduklarından cinsiyet ayrımları bu haftada ultrason ile yapılamaz.

Hamilelikte ağrılar

Bu dönemde anne adayında sık sık idrara çıkma, kasıklarında ağrı şikayetleri eklenebilir. Rahim bu hızlı büyümesi ile komşusu mesaneye (idrar torbasına) baskı yapmaya başlar. Ve kapasitesi azalan mesane yüzünden anne adayları bu haftada sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyarlar. Rahmi karın içinde tutan bağlar (rahmi karın duvarlarına bağlarlar) rahim kadar hızlı büyüyemez ve bu bağların içinden geçen sinirler gerilerek anne adayında kasık ağrılarına yol açabilir. Genellikle korkulacak bir durum yoktur ancak ağrı şiddeti artarsa veya ağrıya kanama eklenirse doktorunuza başvurmanız önerilir.

Karnım ne zaman belli olmaya başlayacak?

Bu dönemlerde sık sorulan sorulardan biridir. Anne adayının karnı daha hiç çıkmamıştır. Tabi ki anne adayının rahmi de bebek gibi hızla büyümektedir. Normalde yumruk büyüklüğünde olan rahmin kanlanması iyice artmıştır ve şimdi neredeyse bir portakal büyüklüğünü gelmiştir. Ama hala pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) arkasından görülemeyecek kadar küçüktür. Bu nedenle anne adayının göbeği hala görünür değildir. Rahim ancak 12. haftanın sonrasında pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) üzerine çıkmaya başlar. Ve bu haftanın ardından karın dikkatli gözler tarafından seçilmeye başlar.