HAMİLELİKTE 8. HAFTA
3023

Bebeğiniz kendisi için önemli bir dönemin sonuna doğru yaklaşmaktadır. Bu haftaya kadar ‘embriyo’ olarak adlandırılan bebek bu haftanın sonunda ‘fetus’ adını alacaktır. Bebeğin baş – popo uzunluğu 13 mm dolaylarındadır. Bebeğinizin en hızlı büyüyen kısmı beyin ve sinir sistemidir. Daha önceki haftalarda kafa ve gövde ayrımı yapılamıyorken bu haftada ultrasonla bebeğin kafa ve gövde kısmı ayrı ayrı gözlenebilmektedir. Omurilik gelişimini sürdürmektedir. Kollar ve bacaklar silindirik olarak uzamaya devam ederken parmaklar da belirmeye başlamıştır. Göz ve kulakların gelişimi devam etmektedir. Bu dönemde olan en önemli değişimlerden biri de plasentanın (bebeğin eşi) bebeğin beslenmesini üstlenmeye başlamasıdır.

Hamilelikte mide problemleri

Önceki haftalardan başlayan şikayetler devam etmektedir. Bu haftada mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayetleri de görülmeye başlanabilir. Bu şikayetlerin nedeni hormonlar etkisi ile tüm sindirim sistemi hareketlerinin yavaşlaması, mide boşalma zamanının uzamasıdır. Bu şikayetler çok artmadıkça doktora başvurulmasına ve ilaç kullanılmasına gerek yoktur. Meyve, sebze gibi lifli gıdalar yenmesi, geceleri yatmadan yemek yenmemesi şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.

Hamilelikte alkol tüketimi

Bebeğin kan dolaşımının anneden geldiği ve annenin aldığı alkolün bebeğe de geçeceği unutulmamalıdır. Alkolün bebekte gelişme geriliği veya zeka geriliği riskini ciddi oranda artıracağı unutulmamalıdır.