HAMİLELİKTE 7. HAFTA
3229

Bu haftada göğüslerde hassasiyet geçmiş olsa da özellikle sabah saatlerinde olan bulantılar devam etmektedir. Sabah yataktan kalkmadan ve gün içinde bulantı hissedildiğinde tuzlu kuru krakerlerin yenilmesi bu şikayetin azalmasına yardımcı olabilir. Ciddi kusmalar olmadıkça doktorunuz tarafından bulantı önleyici ilaç kullanımı önerilmeyecektir. Ayrıca artan gebelik hormonları nedeni ile biraz alıngan ve huzursuz olabilirsiniz. Doktorunuzun vermiş olduğu folik asit dışında ek bir ilaca ihtiyaç yoktur.

Halsizlik, yorhunluk şikayetlerinde genelde artış vardır. Hamileliğin ilk üç ayı bebeğinizin en hızlı şekilde büyüdüğü, hücre sayısını en hızlı artırdığı dönemdir. Bu gelişimi sağlayabilmek için sizin tüm kaynaklarınızı kullanmaktadır. Bu nedenle çok uyuma, etrafa ilgisizlik gibi şikayetler de genellikle görülür. Kendinizi çok hareket etmek için zorlamamalısınız, gün içinde küçük kısa şekerlemelerle enerji toplayabilirsiniz. Bu yaşananların doğal olduğunu ve zamanla yok olacağını bilmelisiniz.

Bu hafta içerisinde embriyonun boyu 8-9 mm boyutlara ulaşmıştır. Kol ve bacak tomurcukları gelişmeye devam etmektedir. Ancak parmaklar daha şekillenmemiştir. Sindirim sistemini oluşturacak hücreler karaciğer, mide ve pankreası geliştirmek üzere farklılaşmaya başlar. Yüz ve boynu oluşturacak kıvrımlar daha belirgin hale gelmiştir.

Aşerme nedir?

Bu haftada hissedilmeye başlanan gebeliğe en özgü yakınma aşermedir. Hamilelerin üçte ikisinde aşerme gözlenebilir. Aşermenin net nedeni bilinmese de koku ve tat alımında olan değişim sonucu olabileceği düşünülmektedir. Çok farklı yiyeceklere karşı olabilir.

 Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Anne adayları tarafından sık sorulan sorulardan biridir. Bu sorunun cevabının değişken olduğu ve anne adayları arasında kişiden kişiye değişeceği unutulmamalıdır. Normal kilolu bir bayan için (vücut kitle indeksi* 20 – 25 arası) ilk altı ay her ay bir kilo (altı ay sonunda 6 kilo) ve sonraki dönemde ay başına 1,5 kilo (sonraki dört ay altı kilo), yani toplam ortalama 12 kilo (11-14 kilo) idealdir. Bulantı kusmaların sık yaşandığı gebeliğin ilk 12 haftasında kilo alınamayabileceği, hatta bir iki kilo verilebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu dönemde bebek yeterli besini anne adayının depolarından sağlamaya devam eder.

 

Ancak bu durumun istisnaları da yok değildir. Hamilelik öncesi zayıf olan kadınların (vücut kitle indeksi 20’nin altında olanlar) 12 kilonun üstünde alması (15-16 kilo), hamilelik öncesi kilolu olan kadınların (vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olanlar) 12 kilodan az alması (8-9 kilo) idealdir.Sık yapılan hatalardan biri hamilelik sırasında az kilo almaya gayret etmek veya iki can taşıdığının düşünülmesi yüzünden çok yemek yiyip fazla kilo almak olacaktır.Unutulmamalıdır hamilelik sonunda bebeğiniz yaklaşık 3 – 3.5 kilo ağırlığa ulaşacaktır. Ayrıca plasenta (bebeğin eşi, yaklaşık 0.5 kilo), rahmin büyüyerek alacağı ağırlık (yaklaşık 1 kilo bebeğin içerisinde yüzdüğü sıvının ağırlığı (amnios mayi, yaklaşık 1 kilo), gebelik hormonları nedeni ile annenin vücudunun tuttuğu sıvının ağırlığı (yaklaşık 6 kilo) anne adayı tarafından taşınacaktır. Sonuç anne adayı ortalama 12 kilo sadece bebeği için alacaktır. Bu kilo artışının çok altında kilo ile (4-5 kilo gibi) hamileliğin tamamlanması bir nevi anne adayının depolarından bebeğini beslemesi (hamilelik sonrası ciddi anemi, saç dökülmesi, tırnaklarının kırılması, dişlerinin kolay çürümesi gibi

problemlerle karşılaşabilmesi), bazen bebeğinin yeterli kilo alamaması (düşük doğum ağırlığı) ile sonuçlanabilir. 12 kilonun çok üzerinde (17-20 kilo üzeri) kilo artışı ile hamileliğin tamamlanması ise doğum sonrası 12 kilonun fazlasının anne adayında kalması ile sonuçlanır.