HAMİLELİKTE 28. HAFTA
4305

  1. trimesterdeki 3 ayda bebek şimdiki kilosunun yaklaşık 3 katına, şimdiki boyunun yaklaşık 2 katına ulaşacak. Bu dönem içerisinde bebek ve rahim iyice ağırlaşacağı için kasık ağrısı, bel ağrısı, nefes darlığı, mide yanması, varsa varis ve hemoroid (basur) gibi şikayetler giderek artarak doğuma kadar devam edecek.

Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi)

Bu hafta itibari ile anne adayları haftada birkaç defa istirahat sonrası tansiyon ölçtürmelidirler. Tansiyon yüksekliği saptanır ise (130/80 veya üzerinde) doktorlarına başvurmaları uygun olacaktır. Çünkü yüksek tansiyon ile halk arasında gebelik zehirlenmesi denilen hastalık -preeklampsi- bu hafta itibari ile ortaya çıkabilir. Yüzde ve vücudun üst yarısında görülen kalıcı ödemler de anne için uyarıcı olmalıdır. Bunlar gebelik zehirlenmesinin -preeklampsi- göstergesi olabilir.

Ayrıca anne adayı ve eşi arasında kan uyuşmazlığı (Rh uygunsuzluğu; anne adayı Rh negatif (-), baba adayı Rh pozitif (+) olması durumunda oluşur) olması durumunda kadın doğum doktoru tarafından bu haftada test (indirekt coombs testi) yapılacak ve testin sonucunun negatif (-) çıkması durumunda anne adayına kan uyuşmazlık iğnesi yapılacaktır.

Bebeğin başından poposuna olan mesafesi CRL yaklaşık 25 cm’ye, boyu 35 cm’ye, ağırlığı yaklaşık 1000 grama ulaşmıştır. Cilt altı yağ dokusu (doğum sonrası vücut ısısını dengelemek için önemlidir) giderek artmaktadır. Bebeğin saçları uzamaya başlamış, kaş ve kirpikleri belirginleşmiştir.

Kan uyuşmazlığı

Anne adayının kan grubu Rh (+) pozitif ise, babanın kan grubu ne olursa olsun kan uyuşmazlığı (Rh uygunsuzluğu) oluşmaz.

Annenin kan grubu Rh (-) negatif, babanın kan grubu Rh (+) pozitif ise kan uyuşmazlığı olur. Anne veya baba adayının A, B, 0, AB gruplarından hangisine sahip olduklarının bir önemi yoktur. Tek önemli olan Rh durumudur.

Kan uyuşmazlığı olan ailelerde 28. haftada (bebeğin kan grubu bilinmeksizin) anneye test (indirekt coombs testi) yapılır. Testin sonucunda annenin duyarlanmadığı ortaya çıkarsa (test sonucu negatif gelirse) kan uyuşmazlık iğnesi yapılır.

Kan uyuşmazlığı olan ailelerde doğum sonrası bebeğin kan grubuna bakılır. Bebek kan grubu annesi gibi Rh (-) negatif ise kan uyuşmazlık iğnesinin yapılmasına gerek yoktur. Bebek kan grubu Rh (+) pozitif ise anneye kan uyuşmazlık iğnesi 72 saat içinde yapılır. Amaç doğum sırasında anne ile bebeğin kanının karışması sonucu annede oluşacak antikorları (vücudu yabancı maddelerden, mikroplardan koruyan savunma cisimleri) önlemektir. Annede oluşan bu

antikorlar bir sonraki hamilelikte bebek Rh (+) pozitif olursa, bebeğe göbek bağı yoluyla girip kan hücrelerinin yıkılmasına ve bebekte kansızlığa neden olacaktır.Kan uyuşmazlığı olan ailede anne adayının düşük yapması, kürtaj olması, dış gebelik geçirmesi durumunda veya anne adayına amniyosentez, kordosentez gibi girişimler yapılması durumunda 72 saat içerisinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.