HAMİLELİKTE 31. HAFTA
2943

Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 28 cm’ye, toplam uzunluğu yaklaşık 41 cm’ye, ağırlığı 1400 grama ulaşmıştır. Bebeğin sinir sistemi, akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Bebeğin kemikleri sertleşmek için anneden bol kalsiyum almaya devam eder. Bu nedenle anne adayları kalsiyumdan zengin beslenmeye (süt, yoğurt, ayran…gibi) gayret göstermelidirler.

Hamilelik şikayetleri için öneriler

Anne adayının karnı göbek deliğinden yaklaşık 10 cm üstüne kadar büyümüştür. Göbek deliği tamamen silinmiştir. Karında gerilmeye bağlı kaşıntı hissi olabilir. Cildi nemlendirecek ürünlerle (bebek yağı, badem yağı, nemlendirici özel ürünler) karna masaj yapılması şikayetlerin azaltılmasına katkıda bulunurken olası çatlak oluşumunu da azaltabilir. Büyüyen rahimle beraber artan mide basısı ile reflü (mide yanması) şikayetlerini azaltmak için sık aralıklarla, azar azar yemek yemeli, yemekten hemen sonra yatmaktan kaçınmalı, yatarken gövdenin üst yarısını yükseltecek şekilde vücutlarını yastıkla desteklemelidir. Otururken mümkünse ayaklarını kalça seviyesinin üstüne uzatmaları bacak ağrılarını ve şişlikleri azaltmada yardımcı olacaktır.

Hamilelikte ultrason sıklığı

Ultrasonlar ses dalgalarıyla çalışan aletlerdir ve hamileliğin hiçbir döneminde bebeğe herhangi bir zararlarının olduğu gösterilememiştir.

Anne adayları bebeklerinin kilolarındaki artışı değerlendirmek ve bebekleri görebilmek için sık ultrasona girmek isterler. Sık ultrasona girmenin bebeğe herhangi bir zararının olduğu gösterilememiş olsa da çoğu zaman kadın doğum polikliniklerinin yoğunluğundan ve doktorun gerek görmemesinden ötürü anne adayları istedikleri sıklıkta ultrasona giremezler.

Normal seyrinde giden hamileliklerde kadın doğum doktorları ayda bir yapılan ultrasonlarla anne adaylarının takiplerini sürdürürler. Ancak gelişme geriliği olan bebeklerde, günleri geçmesine rağmen doğmamış bebeklerde, şeker hastası olan hamilelerde vb gibi özel durumlarda daha sık aralıklarla ultrason yapılması gerekebilmektedir.