HAMİLELİKTE 39. HAFTA
3735

Bebeğin başından poposuna olan mesafesi (CRL) 38 cm’ye, toplam uzunluğu 48 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı bu haftanın sonunda ortalama 3400 gramdır. Yeri iyice daralmaya başlayan bebek de artık doğumunu beklemektedir. Hareketler daha az hissedilse de sağlıklı bebekler günde en az 10 defa hareket etmektedir. Bebeğin içinde yüzdüğü suyu (amniyos mayi) yutmaktadır. Bir önceki haftadan dökülmeye başlayan tüyler (lanugo), sudan koruyucu tabakası (verniks cazeoza) da suyla beraber yutulmaktadır. Bu içeriklerden oluşan bebeğin ilk dışkısı (mekonyum) barsaklarda birikmeye başlamıştır. Koyu siyah renkli ve jölemsi kıvamdadır. Bebek bu dışkıyı genellikle doğumdan sonra 24 saat içinde yapacaktır. Nadiren günü geçmiş bebekler veya strese girmiş bebekler doğum öncesi anne karnında dışkısını (mekonyum) yapabilir. Bu bebek için riskli bir durumdur.

Anne adayı iyice ağırlaştığını hissetmektedir. Dengesini sağlamakta iyice zorlanmaktadır. Bu nedenle anne adayları özellikle merdiven inerken ve çıkarken, banyo yaparken çok dikkatli olmalıdırlar. Özellikle ilk hamileliği olan anne adayları sıkılmaya başlamış olabilirler ancak unutulmamalıdır ki doğum sabır işidir.

Kadın doğum doktoru hamileliğin kontrolleri sırasında veya 37. haftadaki doğum yolu muayenesi sırasında sezaryene karar vermiş ise bu haftanın sonlarına doğru palanlı sezaryeni gerçekleştirecektir. Planlı sezaryenin amacı zaten normal doğurma imkanı bulunmayan anne adaylarının sancıları başlamadan uygun koşullarda doğumu gerçekleştirmektir.

Normal doğum mu sezaryen mı?

Hamilelikte sona doğru yaklaşırken özellikle ilk hamileliği olan anne adaylarını endişelendiren bir diğer şey doğum şeklidir.

Eğer aşağıdaki durumlardan biri varsa anne adayı sezaryen ile doğum yapacaktır.

- Anne adayı daha önce myomektomi gibi bir rahim ameliyatı geçirmiş ise (bu durumda da rahmin kas tabakası arasında zayıf bir nokta bulunur ve doğum sürecindeki kasılmalar sırasında rahim bu kısımdan yırtılabilir. Anne ve bebeğin hayatı tehlikeye girer)

- Anne adayı çoğul gebelik taşıyorsa (çoğul gebeliklerde bebeklerin duruş anomalileri daha sıktır. İkisi de baş geliş olan ikizlerde bazı doktorlar normal doğum denese de genel yaklaşım sezaryen ile doğumdur)

- Plasenta previa varlığı (plasenta - bebeğin eşi) rahim ağzını kapatmış ise anne adayının normal doğum şansı olmaz. Çünkü plasenta bebeğin doğum kanalına geçişini engellemektedir)

- Makat geliş (bebeğin ters olması) veya transvers duruş (bebeğin anne karnında yan durması) (transvers duruş durumunda anne adayının normal doğurma şansı yoktur. Bazı doktorlar daha önce doğum yapmış anne adaylarının bebekleri ters olsa da normal doğum yaptırabilmektedir)

- İri bebek (ilk hamileliği olan anne adayının bebeği 4000 gram üzerinde tahmin ediliyor ise sezaryen ile doğum önerilir. Bu kilo üzerinde bebek doğuran annelerde epizyotomiye rağmen ciddi vajen yırtıkları oluşabilmektedir)

- İlerlemeyen travay (normal doğum için takip edilen anne adayının 10 dakikada 3 kuvvetli sancısı olmasına rağmen 2 saat geçmesine rağmen rahim açılmasında ilerleme olmazsa bebeğin bu aşamada doğum kanalının bir yerinde takılmış olduğu kakarı verilip sezaryen yapılabilir)

- Pelvis darlığı (doğum kanalı, çatı darlığı)

- Fetal distress (hamilelik takipleri sırasında NST’ de veya normal doğum için yatırılmış hastada takipler sırasında herhangibir aşamada bebeğin kalp atışlarının kötüleştiği fark edilirse sezaryen kararı alınır)

- Kordon sarkması (nadir görülen bir durum olan kordon sarkması genellikle suların gelmesini takiben bebeğin kordonunun vajenden sarkması durumudur. Baş geliş bebeklerde çok nadirdir.

Sıklıkla anne karnında yan duran bebeklerde oluşur. Acil sezaryen gerektiren bir durumdur. Aksi takdirde göbek kordonunun sıkışmasına bağlı bebek beslenmesi bozulur, ardından bebeğin kalp atışları hızla bozulmaya başlar),

- Anne adayında vajinal aktif herpes simplex (uçuk virüsü) enfeksiyonu varsa (aktif vajian herpes simplex virüs enfeksiyonu varlığında bebek normal doğarsa bu enfeksiyonu alabilir. Ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak hastalıklara yol açabilir. O nedenle sezaryen ile doğum tercih edilir)

- Anne adayının ıkınmasının sakıncalı olacağı bir kalp veya beyin damarları ile ilgili rahatsızlığı varsa

- Dekolman plesenta (bebeğin eşinin erken ayrılması) ağır preklampsi, geçirilmiş 2 sezaryen

ameliyatı varsa

Bu durumlar dışında anne adayının genel olarak normal doğum yapmasına mani bir durumu yoktur. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alınması ve doğum şeklinin belirlenmesi açısından ailelerin kadın doğum doktorları ile karşılıklı görüşmeleri uygundur.