HAMİLELİKTE 6. HAFTA
2916

Gebelik hormonlarının (HCG, östrojen, progesteron) kan düzeylerinin iyice artması nedeni ile kokulara hassasiyet, özellikle sabahları olan bulantılar artmaya başlamıştır. Bunu biraz da olsa hafifletmek için sabah daha yataktan kalkmadan tuzlu kuru kraker yenmesi ve sonra yataktan kalkılması, yağlı ve baharatlı yemeklerden sakınılması önerilir. Bu önlemlere rağmen bulantılara kusmalar eklenebilir ve hatta anne adayı bir miktar kilo bile kaybedebilir. Bu dönemde bebeğin gelişimi için annenin depolarının yeterli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle anne 1-2 kilo kaybetse de genelde çok ciddi bir tedaviye gerek duyulmaz.

Bebeğin ilk kalp atışları

Ve evet sonunda bebeğin ilk fotoğrafını albüme koymanın ve kalp atışlarını görmenin zamanı geldi. Her ne kadar bebeğin ultrason görüntüsünde baş ve gövde kısmı net ayrılamıyor olsa da yaklaşık 5 mm boyutundaki bebek bu haftanın sonlarına doğru ‘c ‘ şeklini almaya başlamıştır. Bu haftanın ortalarında üst ekstremite tomurcuğu (kollar ve ellerin gelişeceği yapı), bundan birkaç gün sonra alt ekstremite tomurcuğu (bacaklar ve ayakların gelişeceği yapı) oluşur. Beyin ve sinir sistemi gelişimine devam etmektedir. Yüz ve göz taslağı oluşmaya başlamıştır ancak bunları ultrason ile ayırt etmek mümkün değildir. Bu haftaya aslında anlam kazandıran kalp taslağının oluşması ve kasılmaya başlamasıdır. Bu kıpırtı annenin bebeğinde fark edebildiği ilk hareket olması ve canlılığı yansıtması açısından çok anlamlıdır. Bu haftada doktorunuz tarafından geniş kapsamlı rutin tetkikler yaptırılacaktır.

Hamilelikte beslenme

Doğru beslenmenin temelinde dengeli ve yeterli beslenme vardır. Hamilelikte de önemli olan fazla yemek ve kilo almak değildir. Hamilelik sürecinde temel besin maddeleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve bunlara bağlı kalori ihtiyacı artmıştır. Ancak bu artış asla aşırı yemenizi gerektirecek kadar değildir. Hamile olmayanlara göre günlük 300 kalori fazla alınması yeterlidir. Bu da her öğünde 1-2 kaşık fazla yemek ile karşılanabilir.

Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir.

Hamilelikte su içme

Günde en az 2-3 litre su tüketimi önemlidir. Sıcak günlerde bu tüketim artırılmalı ve su yerine kahve, çay, meyve suyu tüketiminden kaçınılmalıdır. Yetersiz su alımının annede erken doğumu bile tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

Hamilelikte tuz alımı

Geçmişte tuz kısıtlamasının hamileliğe bağlı yüksek tansiyon (preeklampsi) diye bilinen hastalığın gelişimini azalttığına inanılıyordu. Ancak günümüzde bu inanışın doğru olmadığı biliniyor.Yetersiz ya da fazla su alımı anne adayının sıvı elektrolit dengesinde bozulmalara yol açabilir.